Bylinná síla čínské tradice!®
Vše pro celostní přístup


Jak ve vlhkém podzimu vyživit tělo – recept na koláčky s bylinami

V Číně zrovna slaví svátek středu podzimu (zhongqiujie – 中秋节). Je to jeden z nejdůležitějších svátků roku, který oslavuje úrodu, rodinné štěstí a Měsíc jako zdroj života.

V následujícím článku se dozvíte:

Mlhavé ráno babího (pozdního, prodlouženého) léta

Co je svátek středu podzimu?

Slaví se 15. den osmého lunárního měsíce, což obvykle připadá na konec září nebo začátek října. Tento svátek je obdobím, kdy se lidé scházejí s rodinami, vzdávají hold Měsíci a užívají si poklidné večery v jeho svitu.

Svátek poloviny podzimu se slaví především jako rodinný svátek, který symbolizuje plodnost, úrodu a znovusjednocení. Oslavy jsou spjaty s tradicemi, které cítí mikrokosmos člověka jako součást přírody a jejích velkých cyklů.

Proč je pro nás důležité vnímat střed podzimu?

K takovým svátkům se nám snadno připojuje, měly je všechny zemědělské společnosti, včetně Slovanů - známe dožínky, novodoběji též dokopné, dočesné, vinobraní, konopnické. Tyto svátky však mají důležitý význam nejen pro úrodu vnější, na polích, ale i pro vnitřní úrodnost a zdraví našeho těla a duše.

Zkoumáme-li asijské charakteristiky, vidíme, že podzim je rozdělen na dvě poloviny, teplou jangovou a chladnou jinovou. A právě teď někdy, když jsme uprostřed podzimu, se bude převládající energie lámat do chladu. Může to být zlom pozvolný, pak se naše těla stihnou připravit, může být okamžitý, pak musíme tělo bleskově podpořit (např. změnou šatníku). Několikrát se může také chlad s teplem prostřídat sem a tam. V takovém případě nepolevujeme v bedlivém sledování změn směrem k chladu. Střed podzimu je prostě taková malá generálka na to, až se podzim bude měnit do zimy.

Ač se tedy podzim ve své polovině již překlápí z dozrávání ke skladování, stále ještě jde o dobu, kdy lze lecos, tedy i naše těla, před zimou ještě naposledy dopěstovat! Proto je extrémně důležité právě v polovině podzimu správně pečovat o své tělo a duši a vyživit je, aby si uvnitř uchovaly letní teplo, šťavnatost a jang, a naopak, než se tělo uzavře před zimním chladem, ještě vyloučily, co nám již neslouží nebo co by v zimě zatěžovalo - především škodliviny horkosti a vlhkosti, začasté zkombinované do vlhké horkosti, které znesnadňují tělu dobře provádět zimní uschovávání.

Co se na podzim děje s naším tělem a jakou roli hraje výživa a vítr?

Je-li tělo dobře vyživené, lehká onemocnění se nestanou závažnými, závažná se nestanou život ohrožujícími.

Druhá polovina podzimu bývá charakterizována zlodějskou škodlivinou větru, který při svém pronikání často vnáší další škodliviny, zejména chladu, suchosti či vlhkosti a využívá momentálních či dlouhodobých prázdnot organismu, často v důsledku změn podnebí (i v důsledku cestování!).

Studiem čínských klasiků zjistíme, že typicky nám mohou způsobovat problémy následující situace: kdykoliv už nastalo roční období (podzim), avšak jeho podnební čchi (suchost) ještě nedorazila, nebo kdykoli období ještě nenastalo, ale jeho čchi už předčasně dorazila, nebo dorazila včas, ale je nadměrná, či dorazila včas, ale je nedostatečná.

Jak se vyrovnat s rychlým nástupem vlhkosti na podzim?

Letos v první (horké a suché) polovině podzimu jsme měli násobně více suchosti, než jindy, bylo třeba tedy zvlhčovat. V druhé polovině podzimu to vypadá na velké množství vlhkosti, pro udržení zdraví bude tedy třeba teple vysušovat.

Dobrou základní obilninou s vysušující charakteristikou je rýže natural: děti, staří a oslabení v záplavami postižených oblastech by ji měli mít jako součást teplého jídla několikrát týdně.

Povodně jako odseknutí od letních zdrojů

Povodně, to je chladná vlhkost, která přesekává blahodiní dosažené během léta, do zimy tak hrozí, že se půjde bez letních zdrojů (přeseknutí, "zhe 折", znamená, že se ztratí kontinuita, návaznost). Letní zdroje totiž budou vyčerpány bojem s vlhkým chladem při zoufalé záchraně samotných míst k životu. To vše ve velmi citlivém období, jenom ze tří klíčových v roce

(Více si můžete přečíst např. na str. 17 a str. 87, v nově vydané knize pana Vladimíra Anda "Prapůvodní zrcadlo napravování prázdnoty“ (Lixu yuanjian), kterou najdete na našeho e-shopu ZDE.

Co říká čínská klasika o vlhkosti

"Tři podzimní měsíce mají na starost pročišťování a hubení ... když nadejde podzimní čas, z chutí k jídlu je vhodné ubrat štiplavé a navýšit kyselé, abychom vyživili čchi jater.... má se jít spát brzy a brzy i vstávat, současně se slepicemi, což vede k uklidnění mysli a zmírnění podzimního trestání... jelikož je podzimní čchi suchá, vhodné je jíst sezam, abychom svlažili suché, zakázané jsou studené nápoje, jakožto i navlékat si studené vlhké spodní prádlo."

Tak praví klasika čínské a orientální medicíny - Vnitřní kniha Žlutého císaře.

(Podrobněji na s. 88-89 v již citované nově vydané knize pana Vladimíra Anda "Prapůvodní zrcadlo napravování prázdnoty“, kterou najdete ZDE.)

Poslední věta citovaného úryvku nás nabádá, že si na podzim vůbec nemáme pouštět chladnou vlhkost k tělu – jenže co s tím, když ji máme, třeba v záplavovém území – všude kolem?

 

Pomoci může právě suše teplá povaha obilnin. V roce 1997 za katastrofických povodní na Moravě mělo mnoho praktiků TČM i poučených laiků dobré zkušenosti s tím, že zařadili do výživy tamních dětí rýži natural. Řeklo by se - jednoduchá věc. Nebylo třeba žádné léčby, obyčejná rýže se nahradila v jídle za rýži natural – a na jazyku dětí v dané oblasti to hned bylo znát, mizely otisky zubů...

Recept na měsíční koláčky (nebo muffiny) s bylinami

K obecnému podzimnímu dovyživení Vám může posloužit i následující recept na tradiční čínské měsíční koláčky, které si podle našeho receptu můžete připravit v libovolně rozšířené verzi, která dle Vašich potřeb a preferencí podpoří váš střed (slezinu a žaludek)!

Koláčky si můžete i okořenit s bylinami, aby se tak staly skutečným jídlem pro zdraví a požehnání. V Číně je v současnosti populární přidávat do sladké náplně koláčků například:

  • danggui (anděliku čínskou) – nemáte-li anděliku, můžete použít mrkev (všechny aromatické miříkovité byliny mají schopnost vyživovat i na terénu vlhkosti)
  • dangshen (pazvonek) – nemáte-li pazvonek, můžete použít cukrovou řepu
  • chenpi (kůra mandarinky) – můžete použít kůru z biomandarinek), obdobně jako rýže natural je čínskou medicínou charakterizována jako vysušující
  • shanyao (v Evropě též známý jako světelný kořen)
  • můžete přidat i jakékoliv naše místní ovoce, zejména tmavé barvy jako jsou švestky, borůvky, ostružiny apod.

 

Důležité je jen vědět, že měsíční koláčky se většinou dělají jen s jednou, maximálně dvěma doplňkovými ingrediencemi. Nevyhraněná vyživující energie obilovin se doplňuje specifičtější energií a chutěmi různých kořenů a plodů, ale tak, aby z toho nebyl dort jako od pejska a kočičky.

Mlhavé ráno babího (pozdního, prodlouženého) léta

Jak koláčky konzumovat + recept na koláčky

Co třeba je připravit i s rodinou, jako to bylo zvykem v Číně, pozorovat měsíc v úplňku a popíjet u toho čaj? Nebo koláčky učinit součástí jiných, tradičněji pojatých dožínek ve střední Evropě.

Čaj může být klidně i bylinkový, pokud by byl klasický čaj černý či zelený sto narušit vám kvalitu spánku. Co třeba meduňkový čaj, nebo Grešíkův Sedmikvítek, či jakýkoliv jiný čaj, který máte osvědčený? Hodit by se mohl i čaj heřmánkový.

RECEPT na zdravé měsíční koláčky najdete ZDE.

… a kdo by chtěl, počtení o zdravých tendencích při přípravě čínských měsíčních koláčků v deníku China Daily ZDE.

Na podzimní notu si můžete číst i v dalších článcích:

Diskuze: